Kupuju nekretnine Prve banke i akcije Elektroprivrede BiH

Vijesti / 18.09.2009

EUROFOND REINVESTIRAO NAJVEĆI DIO NOVCA OD 44 MILIONA OD PRODAJE AKCIJA EPCG

Fond zajedničkog ulaganja Eurofond, koji je od prodaje akcija Elektroprivrede Crne Gore inkasirao 44 miliona eura, nakon tri mjeseca potrošio je najveći dio tog novca vraćajući dugove, kupujući nekretnine i hartije od vrijednosti u zemlji i inostranstvu.

Prema zvaničnim podacima o strukturi portfelja na kraju maja, neposredno nakon prodaje akcija EPCG, Eurofond je na računima imao 35,15 miliona eura, na kraju juna 16,3 miliona eura, na kraju jula 11,1 milion, a na kraju avgusta svega oko 3,59 miliona eura.

Direktor kompanije Euroinvest, koja upravlja fondom, Boiša Šotra potvrdio je juče “Vijestima” da je 5,83 miliona eura uloženo u kupovinu nekretnina, a skoro 11 miliona u kupovinu akcija iz sistema Elektroprivrede Bosne i Hercegovine.

U portfelju fonda, koji se može pogledati na sajtovima NEX-a i Montenegroberze, akcije iz sistema Elektroprivrede BiH vode se pod stavkom “ostale hartije od vrijednosti”.

Šotra je istakao da Eurofond, kao ni kompanija Euroinvest koja upravlja fondom, nema više dugova. Do polovine ove godine Eurofond je bio zadužen kod Hipo alpe adria banke, Prve i Hipotekarne banke.

- Kupili smo poslovni prostor 200 kvadrata od Prve banke Crne Gore za 350.000 eura koji se nalazi iza hotela “Crna Gora”. Imajući u vidi da je cijena nekretnina na toj lokaciji ranije bila 4.500 eura, smatram da je postignuta cijena od oko 1.700 eura povoljna pogotovo imajući u vidu naznake da kriza prolazi – istakao je Šotra.

On je dodao da su od Prve banke, takođe, u Perastu na obali mora kupili plac na lokaciji gdje je urbanističkim planom već ucrtan hotelski kompleks.

- Ne kupujemo tuđu muku, nego to radimo regularno od banke. Nastavićemo to da radimo i ubuduće, jer mislimo da pojedine atraktivne nekretnine neće biti jeftinije nego što su sada – dodao je Šotra.

Direktor Eurofonda je naveo da je “1,2 miliona eura uloženo u dokapitalizaciju Solane Bajo Sekulić, a pola miliona u Swis osiguranje gdje su stekli oko 15 odsto vlasništva”.

Vrijednost portfelja Eurofonda nakon rasta cijena akcija na berzama za mjesec je povećana sa 90 na oko 114 miliona eura.

Fondovi ponovo kupovali EPCG

Nakon prodaje akcija EPCG, fondovi Trend, Eurufond, Atlas Mont i Moneta protekla tri mjeseca ponovo su kupili oko 220.000 akcija elektroenergetske kompanije za ukupno 1,7 miliona eura.

Prema podacima sa sajta dviju berza krajem avgusta Moneta je imala najviše 105.637 akcija EPCG, Atlas Mont 52.029, Eurofond 44.721 i Trend 17.456 akcija.

Imajući u vidu da je italijanska kompanija A2A ponudila otkup akcija po cijeni od 8,4, fondovi će na uloženi novac u prosjeku zaraditi oko 10 odsto, a Moneta koja je kupovola po dosta nižim cijenama od 7,7 još više.