Inspektor pisao čelnicima Ministarstva zbog toleriranja nezakonitosti: Agić traži pomoć policije

Oslobodjenje / 26.03.2010

Nakon što je ukazao na kriminal, a zatim je suspendovan s posla, građevinski inspektor SBK-a ne odustaje od borbe • Rodbinsko-poslovne i stranačke veze

Akif Agić, junak naše danas objavljene priče o mutnim radnjama na Vrbasu u vezi sa izgradnjom mini hidrocentrale Voljevac (zapravo, najveće planirane hidrocentrale na vrbaskom slivu, vrijednosti desetak miliona maraka) kod Gornjeg Vakufa, danas je opet pisao premijeru Srednjobosanskog kantona Salki Selmanu, te ministru prostornog uređenja, obnove i povratka Anti Lozančiću.

“Gradi se MHE Voljevac na rijeci Vrbas od investitora – Elektrogrupe iz Jajca – a za spomenute radove ne posjeduju pravosnažno i valjano rješenje za građenje”, opominje Agić, koji je još prošle godine utvrdio da investitor – bez ikakve građevinske i urbanističke saglasnosti te projektne dokumentacije vrši onečišćenje okoliša.

Neposlušni inspektor

Dan nakon što je donio odluku o zatvaranju spornog gradilišta, direktor Elektrogrupe Jasmin Zjajo, prema svjedočenju Agića pred Kantonalnim tužiteljstvom SBK-a, došao je u kancelariju Agićeve nadležne Lejle Salkić, pomoćnice ministra Lozančića. Nakon toga, radovi su nastavljeni. Uslijedili su pritisci koji su kulminirali disciplinskom mjerom suspenzije “neposlušnog” inspektora.