Barović i partneri grade na divlje hidroelektranu

Vijesti / 27.03.2010

U BOSNI ISTRAGA O KRIMINALU U ENERGETICI I GRAĐEVINARSTVU

Sarajevski dnevnik “Oslobođenje” juče je počeo da objavljuje serijal tekstova o građevinskoj mafiji u Srednjebosanskom kantonu (SBK) i energetskom kriminalu u Bosni i Hercegovini (BIH), a prvi tekst je posvećen investiciji i nelegalnoj gradnji kompanije Elektrogrupa - Jajce, firmi u kojoj crnogorski Eurofond kontroliše 42,68 odsto akcija.

Eurofond je tokom 2009. godine za 8,83 miliona kupio 44.500 akcija trgovačke firme Elektrogrupa DD Jajce osnovane u februaru prošle godine. Fond je za 2,1 milion kupio akcije poljoprivredno-stočarske firme Zadrugar DD Jajce. Skoro 11 miliona eura, koliko je Eurofond uložio u kompanije iz Jajca, “izvučene” su iz Crne Gore, a na štetu akcionara, jer su sve transakcije obavljene među povezanim licima koja su predvodili biznismeni Veselin Barović, Boiša Šotra i Zijad Blekić. Njih trojica kontrolišu Eurofond, kao i Elektrogrupu iz Jajca.

U centru priče “Oslobođenja” je građevinski inspektor Akif Agić (inače bivši ratni novinar), koji je od srijede suspendovan u Srednjebosanskom kantonu jer ga je njegova šefica, Lejla Salkić, pomoćnica kantonalnog ministra za prostorno uređenje, prijavila za kršenje discipline.

Agić za “Oslobođenje”, međutim, tvrdi, da se iza svega “krije kontinuirano kršenje zakona i ljudi, koji stoje iza kriminala ili ga u najmanju ruku tolerišu, nalaze se na rukovodećim pozicijama u tom kantonu, ali i na višim nivoima vlasti, zbog čega se i obratio federalnom Ministarstvu unutrašnjih poslova”.

“Oslobođenje” tvrdi da je najnovija suspenzija inspektora Agića plod rodbinskih veza jer je pomoćnica ministra Lejla Salkić sestra bliznakinja Adnana Terzića, (bivšeg premijera BiH u periodu od 2002. do 2006) sada funkcioner Saveza za bolju budućnost, koji se bori za vlast u Bosni.

Inspektor Agić je, kako se navodi, u oktobru prošle godine, naime, tokom redovnih inspekcijskih poslova obilaska terena, utvrdio da se na lokalitetu Mačkara, na rijeci Vrbas, u gornjevakufskom kraju, gradi mini hidroelektrana Voljevac.

- Rutinskom kontrolom otkrio sam da direktor firme Elektrogrupa iz Jajca Jasmin Zjajo ne posjeduje nijedan validan dokument. To sam unio u zapisnik i dao rok od sedam dana za dostavljanje dokumentacije. Kako to nije učinjeno, 23. oktobra sam donio rješenje o obustavi radova. Dao sam rok od 30 dana da se, između ostalog, dostavi pravosnažno odobrenje za građenje – objasnio je Agić.

To njegovo rješenje, kako se napominje dalje u tekstu “Oslobođenja” koje potpisuje novinar Faruk Bogić “je pečatom ovjereno i zavedeno u Ministarstvu prostornog uređenja, obnove i povratka SBK-a, u kojem stoluje Anto Lozančić.

Agić tvrdi da je Zjajo imao koncesiju za gradnju staru četiri godine, i to na drugog pravnog subjekta, firmu Ferbos, takođe iz Jajca, ali “da ni tada nije imao ni urbanističke saglasnosti, ni građevinske dozvole, niti projektnu dokumentaciju”.

Rok koncesije koju je 2005. dala Opšina bio je godinu. Agić pokazuje fotografije koje svjedoče o radovima u punom jeku, kao i papire u kojima on, kao građevinski inspektor, utvrđuje postojanje krivičnog djela po Krivičnom zakonu Federacije, članovi 303 i 304.

- Investitor je rješenje dobio 29. oktobra 2009. Dan kasnije bio je u Travniku, prošao pored mene i ušao u kancelariju kod Lejle Salkić. Bio je petak. Preko vikenda su se radovi nastavili, o čemu postoji dokumentacija. U ponedjeljak me je Salkićeva pozvala u kancelariju, iako je ranije izbjegavala razgovor sa mnom o tom objektu. Zamolila me je da se ne miješam u to radilište i da to nije moja briga. Upozorio sam je da se moraju pridržavati zakona, na šta mi je ona zaprijetila disciplinskim mjerama. Zamolio sam da ona, pravnik, ministar ili premijer potpišu šta treba, na šta mi je rekla da neće jer je to protivzakonito – objašnjava Agić koji je dokaz o ovom razgovoru dostavio Kantonalnom tužiteljstvu.

Agić je, kako se dalje navodi u tekstu, 1. decembra dostavio rješenje o zatvaranju radilišta, međutim, ministar Anto Lozančić nije dao da se pečat udari i rješenje ovjeri.

U međuvremenu, Vlada SBK-a je “na sjednici od 5. novembra volšebno dala saglasnost za prenos prava na koncesiju na MHE Voljevac sa Ferbosa na Elektrogrupu (koja je počela s radovima stotinjak dana ranije, 28. augusta 2009). Agić svakodnevno upozorava policiju, Tužiteljstvo, Vladu… Svugdje nailazi na zatvorena vrata.

- Glavni inspektor FBiH Ibrahim Tirak mi je čak rekao kako oni imaju pravosnažnu odluku za gradnju. Kad sam tražio da mi je pokaže, kazao je kako, ipak, nemaju – pojašnjava Agić, potcrtavajući kako je riječ o sprezi kriminala i bezvlašća. Dok ovo pišemo, Elektrogrupa nezakonito nastavlja gradnju”, ističe se u tekstu “Oslobođenja”.

Kompanija osnovana malo prije prodaje EPCG

Kompanija Elektrogrupa DD Jajce, prema dostupnim podacima sa Interneta i Sarajevske berze osnovana je tek početkom 2009. Emisija 104.264 akcije tog novoformiranog društva obavljene su 4. februara, a na Sarajevskoj berzi zvanično su akcije listirane 20. marta prošle godine ili nešto više od dva mjeseca uoči već tada izvjesne kupoprodaje vrijednog paketa akcija Elektroprivrede u Crnoj Gori, u vlasništvu Eurofonda, koji je italijanskoj kompaniji A2A prodat za nešto više od 44,4 miliona eura.

Tek što su akcije prodate EPCG u Crnoj Gori, Eurofond je odmah počeo vraćati dugove crnogorskim bankama, a prva veća “investicija” bila je kupovina 40.000 akcija Elektrogrupe iz Jajca na Sarajevskoj berzi za skoro osam miliona eura.