Nepravilnosti u energetskom sektoru: Općina dala saglasnost: Agić upozorava na skrivanje kriminala

Oslobodjenje / 30.03.2010

Kako je Elektroprivreda od Ferbosa “naslijedila” koncesiju, a Ferbos postao – projektant? Ima li hidroelektrana Voljevac snagu od jednog megavata ili megavat i pol?

Kantonalni građevinski inspektor Akif Agić danas je ponovo pisao premijeru Srednjebosanskog kantona Salki Selmanu i ministru prostornog uređenja, obnove i povratka Anti Lozančiću obavještavajući ih o protuzakonitim aktivnostima koji se tiču izgradnje mini hidroelektrane Voljevac investitora Elektrogrupe iz Jajca, firme čije je dionice (44 posto) prošle godine za 8,3 miliona eura kupio Fond zajedničkog ulaganja Eurofond iz Crne Gore. Eurofondom, inače, upravlja Društvo za upravljanje investicionim fondovima Euroinvest, također iz Crne Gore, čiji je najveći akcionar (45 posto) Boiša Šotra, crnogorski biznismen porijeklom iz Jajca, grada u kojem je sjedište kako Elektrogrupe, tako i firme Ferbos, koja je davne 2005. dobila općinsku saglasnost za izgradnju mini hidroelektrane Voljevac.

Dva rješenja
Ferbos i Elektrogrupu zasad povezuje samo činjenica da imaju istog direktora, Jasmina Zjaju.

Bilo kako bilo, Agić Selmana i Lozančića upoznaje s činjenicom da mu je šef radilišta na Voljevcu dostavio urbanističku saglasnost (br 07/1-23-12/10) od 16. decembra 2010 i odobrenje za građenje (broj 07/3-23-523/10) od 24. februara koje potpisuje Branko Šain iz općinske službe u Gornjem Vakufu. Podsjetimo da je koncesija koju je za ovaj lokalitet dobio Ferbos istekla prije nekoliko godina. Također, Agić napominje, još 2005. sa općinskog nivoa je na kantonalni prebačeno izdavanje urbanističke saglasnosti i građevinske dozvole prebačeno na kantonalni nivo, s tim da hidroelektrane snage preko jednog megavata sve dozvole daje Vlada Federacije.