U pratnji policije zatvoreno gradilište Barovića i partnera

Vijesti / 30.03.2010

DOK KOMISIJA U CRNOJ GORI NAVODNO ISTRAŽUJE SUMNJIVE BERZANSKE TRANSAKCIJE EUROFONDA, U BIH INSPEKCIJE NE GUBE VRIJEME

Dok crnogorska Komisija za hartije od vrijednosti punih devet mjeseci istražuje niz prošlogodišnjih sumnjivih transakcija Eurofonda sa nekoliko povezanih lica na berzi, građevinska inspekcija Srednjebosanskog kantona (SBK), u pratnji policije i jedne televizije iz BiH zatvorila je juče gradilište kompanije Elektro grupa DD Jajce, koja je u vlasništvu Eurofonda, zbog sumnji da mjesecima nelegalno grade hidroelektranu vrijednu oko pet miliona eura, u slivu rijeke Vrbas.

Građevinski inspektor Akif Agić je u pratnji policije, kako prenosi u novom broju sarajevski dnevnik “Oslobođenje”, zatvorio juče gradilište, popisao mašine, i preduzeo sve zakonske mjere, jer sumnja da su “Elektrogrupa Jajce i odgovorna lica počinila krivično djelo po članovima 303 i 304 Krivičnog zakona Federacije BiH”.

Eurofond kontrolišu Veselin Barović, Boiša Šotra i Zijad Blekić, vlasnik sarajevske brokerske kuće Eurohaus, preko koje su i obavljene berzanske transakcije u BIH.

Eurofondom formalno upravlja menadžment kompanija Euroinvest iz Podgorice. Najveći akcionar Euroinvesta, sa 45 odsto akcija je Boiša Šotra, inače, izvršni direktor tog društva kojeg smo juče popodne uzalud zvali da prokomentariše najnovija dešavanja u BIH vezana za najveću pojedinačnu investiciju Eurofonda u prošloj godini.

“Oslobođenje” prenosi da je inspektor Agić, nakon razgovora sa direktorom firme Elektro grupa Jajce Jasminom Zjajom, još prošle godine utvrdio da investitor nije imao nikakve papire i potrebne saglasnosti za gradnju.

Direktor Zjajo je, međutim, jesenas, nakon što je Agić donio prvo rješenje o zatvaranju “divljeg” gradilišta, posjetio pomoćnicu ministra prostornog uređenja, obnove i povratka, Lejlu Salkić, nakon čega su radovi nastavljeni. Agić je pao u nemilost nadležnih, koji su odbili da udare pečat na inspektorovo rješenje, što je takođe, prema važećim propisima, bilo krivično djelo.

Cijela priča je počela tokom sredine 2009. godine, kada je Eurofond nakon prodaje akcija Elektroprivrede Crne Gore prihodovao 44,4 miliona eura, a vrlo brzo potom kupio nešto više od 46 odsto akcija do tada potpuno anonimne Elektrogrupe DD Jajce za preko osam miliona.

Mjesecima su menadžeri Eurofonda u zvaničnim izvještajima na crnogorskoj berzi ovu investiciju u BIH krili u okviru krajnje sumnjive zbirne pozicije “ostale hatrtije od vrijednosti”. Takav je slučaj i sa posljednjim mjesečnim izvještajima o portfelju Eurofonda za januar i februar koji se nalaze na sajtu NEX Montenegro berze.

Prema podacima sa Sarajevske berze, pojedinalno najveći vlasnik Elektrogrupe Jajce, Eurofond, sakriven je iza kastodi računa Hipo alpe adria banke iz Mostara, vjerovatno sa nekim poslovnim partnerom iz Bosne, jer se navodi procenat vlasništva od čak 74,49 odsto.

Drugi po veličini vlasnik Elektrogrupe sa 23,2 odsto akcija je firma Benson Holdings DOO iz Splita, treći ZIF Herbos fond dd Mostar sa 2,01 odsto, a peti firma Absolute iz Bara koju kontrolišu, takođe, Barovićevi ljudi.

Euroinvest ulagao i u BiH

U današnjem broju, “Oslobođenje” otkriva da je Euroinvest iz Podgorice, koji upravlja Eurofondom, jedan od akcionara u društvu za upravljanje fondovima Eurohaus invest u BIH sa 7,5 odsto vlasništva.

Navodi se da je Eurohaus invest iz Sarajeva, poput Euroinvesta iz Podgorice, društvo za upravljanje fondovima, te da je razlika u imenu i državi gdje im je sjedište, ali ne i u glavnim akterima ove priče.

- Eurohaus investu iz Sarajeva najveći su akcionari Avaz d.o.o. (20 odsto), Zijad Blekić (15 odsto) i Boiša Šotra (15 odsto). Predsjednik Nadzornog odbora Eurohaus investa iz Sarajeva je Adnan Terzić, potpredsjednika stranke Saveza za bolju budućnost, i rođeni brat Lejle Salkić, pomoćnice kantonalnog ministra prostornog uređenja, obnove i povratka koja je, prema riječima inspektora Agića, pokušavala ga uvjeriti da odustane od slučaja nelegalne mini hidroelektrane na Vrbasu – navodi se u tekstu.