Eurofondova firma opet gradi

Vijesti / 01.04.2010

ELEKTROGRUPA IZ JAJCA “DOBILA” DOZVOLU OPŠTINE

Samo dan nakon što je uz asistenciju policije građevinski inspektor iz Srednje bosanskog kantona (SBK) Akif Agić zatvorio gradilište kompanije Elektrogrupa DD Jajce, koja je u vlasništvu crnogorskog Eurofonda, zbog sumnji da mjesecima nelegalno grade hidroelektranu vrijednu oko pet miliona eura, gradilište je ponovo otvoreno nakon intervencije lokalnih vlasti iz opštine Gornji Vakuf.

Sarajevsko “Oslobođenje” u jučerašnjem broju objavilo je da je kantonalni građevinski inspektor Agić zbog ponovnog otvaranja gradilšta ponovo pisao premijeru tog bosanskog kantona Salki Selmanu i ministru prostornog uređenja, obnove i povratka Anti Lozančiću obavještavajući Elektrogrupe gradi nelegalno i da im opština nije mogla izdati dozvolu jer za to nije nadležna. Akcije te firma za nešto više od osam miliona eura prošle godine kupio Eurofond.

Eurofondom upravlja menadžment kompanija Euroinvest iz Podgorice čiji je najveći akcionar (45 odsto) i direktor Boiša Šotra, biznismen porijeklom iz Jajca, grada u kojem je sjedište Elektrogrupe, ali i firme Ferbos, koja je 2005. dobila opštinsku saglasnost za izgradnju mini hidroelektrane Voljevac.

Ferbos i Elektrogrupu za sada povezuje samo činjenica da imaju istog direktora Jasmina Zjaju.

Alfa i omega u upravljanju Eurofondom, nastao nakon vaučerske privatizacije u Crnoj Gori 2002, je biznismen Veselin Barović koji sa partnerima Šotrom, bosanskim biznismenom Zijadom Blekićem, vlasnikom sarajevske brokerske kuće Eurohaus i nekoliko povezanih firmi kontroliše biznis fond na crnogorskom, ali i na bosanskom tržištu.

Mjesecima su menadžeri Eurofonda u zvaničnim izvještajima na crnogorskoj berzi ovu investiciju u BiH krili u okviru krajnje neobične zbirne pozicije “ostale hartije od vrijednosti”. Takav je slučaj bio i sa posljednjim mjesečnim izvještajima o portfelju Eurofonda za januar i februar koji se nalaze na sajtu NEX Montenegro berze.