Iz Eurofonda se ne javljaju

Vijesti / 03.04.2010

NASTAVLJENA ISTRAGA O BOSANSKOJ FIRMI ELEKTROGRUPA

Glavni federalni inspektor u Bosni i Hercegovini (BiH) Ibrahim Tirk uključio se juče u spor oko izvođenja radova na gradnji hidroelektrane Voljevac na rijeci Vrbas koje izvodi Elektrogrupa DD Jajce, firma iz portfelja crnogorskog Eurofonda u koju je uložio osam miliona eura.

Klupko u sporu oko izvođenja radova na mjestu buduće hidroelektrane, počelo je da se odmotava, ali je više nego neizvjestan konačan ishod te priče imajući u vidu da se radi o zemlji sa administracijom na nekoliko nivoa, čije se ingerencije često dovode u konflikt pod uticajem političkih, ali i privatnih interesa.

Akif Agić, građevinski inspektor u Srednjo bosanskom kantonu (SBK) koji je radeći svoj posao još prošle godine otkrio nezakonitosti na izgradnji mini hidroelektrane Voljevac kod Gornjeg Vakufa, imao je juče sastanak sa Ibrahimom Tirkom. Tom sastanku su prisustvovali Kemal Karić i Ejup Salkić, vodoprivredni i građevinski inspektor FBiH.

- Zaključak Tirka je da će preduzeti sve mjere protiv Elektrogrupe koja cijeli posao radi protivzakonito – saopštio je Agić nakon sastanka sarajevskom dnevniku “Oslobođenje”, i izrazio nadu “da će vrlo brzo biti pokrenut krivični postupak protiv opštinskih službi”.

Agić je, podsjetimo, tokom ove sedmice uz asistenciju policije najprije zatvorio sumnjivo gradilište Eurofondove firme na kojem se radi šest mjeseci, da bi nakon intervencije lokalnih vlasti iz opštine Gornji Vakuf radovi već sljedećeg dana ponovo bili nastavljeni.

Eurofondom, nastalim nakon vaučerske privatizacije u Crnoj Gori 2002. upravlja menadžment firma Euroinvest iz Podgorice, a u stvarnosti sve glavne konce vuku Veselin Barović, Boiša Šotra (direktor i vlasniki 45 odsto akcija Euroinvesta) i bosanski biznismen Zijad Blekić.

Iz Eurofonda se nijesu oglašavali povodom ovog slučaja.