Država prva, Restis 16. Vektra 29, a Aco 32.

Vijesti / 12.04.2010

KAPITALIZACIJA SVIH AKCIJA NA BERZI VRIJEDNA 2,81 MILIJARDU, MEĐU PRVIH 100 AKCIONARA DOSTA POZNATIH

Ukupna kapitalizacija akcija na domaćem tržištu kapitala prema posljednjim podacima vrijedna je oko 2,81 milijardu eura, a nakon države, koja na listi najvećih akcionara u Crnoj Gori zauzima lidersku poziciju sa imovinom vrijednom 492,5 miliona eura i učešćem od 17,5 odsto, nalazi se mađarski OTP, vlasnik Crnogorske komercijalne banke (CKB) sa akcijskim kapitalom vrijednim 358,18 miliona eura i učešćem od 12,7 odsto.

Glavni problem u zvaničnoj statistici je što je ona za najveći broj vlasnika akcija bazirana na istorijskim podacima iz sistema dviju domaćih berzi jer su negativni trendovi, prisutni više od pola godine, uticali da je značajno smanjen broj hartija kojima se svakodnevno trguje na berzi. Neke transakcije iz kojih se izvodi vrijednost kapitalizacije kompanije su na kraju poništene, ali su one ostale kao sastavni dio ove statistike.

Podaci koje „Vijesti” objavljuju zasnivaju se na zvaničnim podacima Centralne depozitarne agencije (CDA), u kojoj se nalazi katastar svih hartija od vrijednosti u Crnoj Gori, i analizi koje već neko vrijeme radi brokerska kuća Bull and Bear.

Visoko na listi pozicionirana je i italijanska kompanija A2A, nakon svega pola godine od ulaska na tržište. Ona je do sada uložila 286,77 miliona eura, kroz preuzimanje 43,7 odsto akcija Elektroprivrede i 39,9 odsto pljevaljskog Rudnika uglja. Ovim ulaganjima, italijanska kompanija, za koju se smatra da lobira italijanski premijer Silvio Berluskoni lično, postala je jedan od najvažnijih strateških partnera Vlade u vrlo kratkom vremenskom roku.

Svi ostali akcionari u Crnoj Gori imaju udio manji od 10 odsto u ukupnoj tržišnoj kapitalizaciji na berzi.

Peti po veličini akcionar je Mađar telekom, većinski vlasnik Crnogorskog telekoma, koji ima kapitalizaciju vrijednu 124,81 milion eura, što čini 4,4 odsto ukupne.

Prije Mađar telekoma u zvaničnoj statistici kao četvrti po veličini akcionar je Milonja Bjelić, većinski vlasnik Marketive broker, ovlašćenog posrednika na berzi, čije su se akcije svojevremeno prometovale po izuzetno visokim cijenama na berzi, da bi na kraju Komisija za hartije od vrijednosti poništila tu transakciju.

Fond zajedničkog ulaganja Atlasmont kroz ulaganja u crnogorske firme ostvario je kapitalizaciju u iznosu od 38,28 miliona eura i posjeduje, između ostalog, 2,48 odsto akcija Kontejnerskog saobraćaja, 2,48 odsto Luke Bar, 26,55 Invest banke Montenegro, 3,4 odsto Prenosa, 75 odsto Atlas hotel grupe, 44,44 odsto osiguravajuće kuće Atlas Life, 34,65 Fabrike elektroda Plužine…

Slovenačka Pozavarovalnica Sava je vlasnik 100 odsto osguravajuće kuće Sava Montenegro i kapitalizacijom od 37,66 miliona dospjela je na deveto mjesto liste najvećih ulagača, dok Zavarovalnica Triglav, vlasnik 91,83 odsto akcija Lovćen osiguranja, 14,32 odsto NLB Montenegrobanke i 8,69 odsto HTP “Primorja” slijedi na desetom mjestu, sa kapitalizacijom od 36,65 miliona i učešćem od 1,3 odsto ukupne kapitalizacije. Isti udio je i onaj Pozavarovalnice Sava.

Kompanija Fin invest DOO koju kontroliše predsjedavajući Atlas grupe Duško Knežević je 14 po veličini akcionar sa kapitalizacijom od 27 miliona eura što čini oko jednog procenta u ukupnoj kapitalizaciji.

U Top 15 ulagača je i francuska bankarska grupa Sosiete ženeral, koja je za preuzimanje 90,55 odsto Podgoričke banke izdvojila 30,66 miliona eura.

Šesnaesti po veličini akcionar je grčki brodovlasnik Viktor Restis sa hartijama vrijednim 24,23 miliona eura. Restis je naime vlasnik First Finanacial bank (FFB).

Grčki Helenik petroleum je sa 22,76 miliona eura koliko je uložio u kotorski Jugopetrol na 19. mjestu sa udjelom od 0,8 odsto u ukupnoj tržišnoj kapitalizaciji, a neznatno manji udio ima Blek si Montenegro, većinski vlasnik nikšićke Pivare.

Fond zajedničkog ulaganja Moneta nalazi se na 23 mjestu sa akcijskim kapitalom vrijednim 15,76 miliona eura, Nova Ljubljanska banka vlasnik NLB Montenegro banke je na 25 mjestu sa kapitalizacijom akcija vrijednom 15,09 miliona eura, a Ceac Holdings Limitet Olega Deripaske koja gazduje KAP-om i Rudnicima boksita AD Nikšić je na 26 mjestu sa kapitalizacijom akcija od 14,39 miliona eura.

U zvaničnoj statistici 29. po veličini akcionar je Vektra Montenegro Dragana Brkovića. Kapitalizacija akcija ove kompanije, prema navedenim podacima, vrijedna je 12,61 milion eura.

Aco Đukanović na listi među 100 akcionara nalazi se na 32. mjestu sa kapitalizacijom od 11,93 miliona eura. Đukanović je, inače, vlasnik oko 76 odsto akcija Zavoda za urbanizam i projektovanje, 46,48 odsto akcija Prve banke Crne Gore i 10,5 odsto akcija Rudnika uglja AD Pljevlja.

Na 33. mjestu je kompanija Alpha invest koju kontrolišu biznismen Veselin Barović i broker Damjan Hosta i čija je kapitalizacija akcija 11,75 miliona eura.

Na 35. mjestu je Nedžib Kačar vlasnik Magnat osiguranja kompanije kojoj je krajem prošle godine oduzeta licenca za rad a sada joj prijeti i formalno uvođenje stečaja. Kapitalizacija Kačarovih akcija je 10,64 miliona eura.

Vlasnik Lutrije Crne Gore Sava Grbović je na 45. mjestu sa kapitalizacijom od 5,57 miliona eura, slovenačka Intereuropa koja gazduje Zetatransom na 47. mjestu sa kapitalizacijom od 5,33 miliona eura,

Italijan Lorenco Gorgoni, jedan od vlasnika Hipotekarne banke, je na 48. mjestu sa kapitalizacijom od 5,2 miliona eura, a “Panto Market”- kompanija Panta Vučurovića je na 49 mjestu sa kapitalizacijom od 5,16 miliona eura.

Kompanija Zetagradnja u vlasništvu biznismena Blagote Radovića nalazi se na 51. mjestu sa kapitalizacijom akcija nešto višom od pet miliona eura. Ova kompanija, inače, značajni je vlasnik akcija u nekoliko investicionih fondova u Crnoj Gori.

Dejan Vasović, vlasnik brokersko dilerske kuće Holder je po veličlini 52 akcionar u Crnoj Gori sa kapitalizacijom akcija vrijednom 4,86 miliona eura, a kompanija Provladex Vladana Vujovića na 54. mjestu sa kapitalizacijom od 4,72 miliona eura.

Austrijska kompanija Štrabag koja gazduje Crnagoraputom AD Podgorica je 61 po velličini akcionar sa kapitalizacijom od 3,78 miliona eura.

Biznismen Miljan Todorović sa dobrim vezama i biznisom u susjednom Italiji na listi je 70. mjestu akcionara u Crnoj Gori sa kapitalizacijom akcija od 3,43 miliiona eura.

Američki fond Raffles Associate koji je godinama trgovao na domaćim berzama je na 82 mjestu sa kapitalizacijom akcija od 2,43 miliona eura, iza njega je Boiša Šotra, direktor društva Euroinvest koje upravlja sa Eurofondom sa akcijskim kapitalom od 2,43 miliona eura.

Kompanija Nall Internacional kojom gazduje Jovan Lekić na listi je na 89. mjestu sa kapitalizacijom od 2,21 milion eura, a iza nje na 90. mjestu je kompanija Flash koju kontrolišu Veselin Barović, njegov partner iz Bosne Zijad Blekić.

Berzanski trgovac iz Hrvatske Kristijan Floričić je na 92. mjestu sa kapitalizacijom akcija većom od dva miliona eura. Floričić je zvanično drugi po veličini akcionar Kombinata aluminijuma, peti vlasnik Rudnika boksita AD Nikšić, sedmi po veličini vlasnik Solane Bajo Sekulić i nikšićke Trebjese, a među 12-ak je i najvećih akcionara Crnogorskog telekoma.

Stranci dominiraju među top 10 vlasnika

U ukupnoj kapitalizaciji akcija od 2,81 milijardu eura, čak 87 odsto akcija svih kompanija kontrolišu prvih deset po veličini akcionara u njima.Ono što je interesantno, među prvih deset vlasnika u svim kompanijama dominiraju inostrani investitori (53 odsto) sa akcijama čija je kapitalizacija 1,31 milijardu eura. Domaći investitori na listi top 10 svih akcionara kompanija u Crnoj Gori kontrolišu akcijski kapital vrijedan 1,14 milijarde eura (ili 47 odsto).

U Podgorici najveći broj domaćih vlasnika akcija

U Podgorici je zvanično čak 91,2 odsto svih domaćih vlasnika akcija sa kapitalom vrijednim 1,04 milijarde eura. Ovom podatku dodatno doprinosi činjenica da je adresa pojedinačno najvećeg akcionara u Crnoj Gori – države sa adresom u glavnom gradu. U Nikšiću se nalazi 2,5 odsto akcionara iz Crne Gore sa akcijskim kapitalom vrijednim 29,2 miliona eura. Slijedi Kotor gdje živi 1,4 odsto domaćih vlasnika sa kapitalom od 15,73 miliona eura, Rožaje sa učešćem od 1,1 odsto domaćih akcionara koji kontrolišu akcije vrijedne 12,96 miliona eura i Herceg Novi sa istim učešćem u domaćem vlasništvu i kapitalom od 12,17 miliona eura. Na začelju liste nalaze se opštine Šavnik i Žabljak čiji žitelji među 100 najvećih vlasnika u svim crnogorskim kompanijama ne kontrolišu imovinu vrijedniju od 4.558, odnosno, 5.777 eura.