Obratili se policiji, postali predmet istrage?!

Oslobodjenje / 20.04.2010

 

Tražili smo pravnu zaštitu zbog nastale materijalne i nematerijalne štete, nismo prijetili, tvrdi direktor firme Rose-wood, koja gradi

Enes Čemer, direktor i vlasnik Rose-wooda, firme koja na rijeci Vrbas kod Gornjeg Vakufa gradi hidroelektrane, jučer je poslao pismo medijima, Vladi Srednjobosanskog kantona i nadležnim ministarstvima, ali i Kantonalnom tužiteljstvu, Federalnoj upravi za inspekcijske poslove, Odjeljenju za suzbijanje korupcije Federalnog MUP-a i Antikorupcionom timu OHR-a, u kojem pobija netačne navode u tekstovima koji su o temi nelegalne hidroelektrane u SBK-u objavljeni u Dnevnom avazu.

Kompromitacija
Podsjetimo, Oslobođenje je u više navrata pisalo o mini hidroelektrani Voljevac, koju gradi Elektrogrupa iz Jajca. U ovu firmu, koja porijeklo vodi od jednog dijela Elektrobosne iz Jajca (privatizacijom nastaje Elektrobosna-N, zatim Ferbos, i na kraju Elektrogrupa, o čemu ćemo detaljnije pisati),  preko osam miliona eura (pitanje je u šta?!) uložilo je crnogorsko Društvo za upravljanje fondovima Eurofond (novcem od prodaje dionica Elektroprivrede Crne Gore).

Novinar Fahrudina Radončića napisao je kako su sve nepravilnosti na hidroelektrani – u kojoj očigledno, posredno – preko Adnana Terzića i Zijada Blekića, ili, pak, neposredno, kroz uloženi novac, svoje prste ima i utemeljitelj Saveza za bolju budućnost, zapravo izmišljene da bi se skrenula pažnja sa druge dvije mini hidrocentrale koje su u vlasništvu Fuada Kasumovića, zamjenika ministra trezora BiH i dužnosnika Stranke demokratske akcije lojalnog Sulejmanu Tihiću.

Direktor Čemer je na dvanaest strana demantirao sve netočne navode u Avazovim tekstovima, potkrepljujući to činjenicama i dokazima. Novinar Avaza, između ostalog, u tekstu “Strujne igre braće Kasumović” ustvrdio je kako su Fuad i Ibrahim Kasumović vlasnici kompanije Rose-wood.

“Površnim uvidom iz aktuelnog izvoda iz sudskog registra Općinskog suda u Travniku novinar je mogao doći do podatka o vlasniku pod matičnim brojem subjekta upisa: 51-01-0196-08 i uvjeriti se da Ibrahim Kasumović Beba nije vlasnik niti ima udjela u vlasništvu. Jedini vlasnik je moja, dolje potpisana malenkost”, kaže Čemer, dodajući kako Ibrahim Kasumović, njegov zet, radi kod njega u firmi i to ne smatra ni spornim ni bogohulnim.