Slučaj MHE Voljevac počinje se raspetljavati: Ministar sam sebe demantovao!

Oslobodjenje / 27.04.2010

Iako su u Dnevnom avazu inspektora Agića blatili kao političkog pijuna koji je nenadležno nadzirao gradilište kako bi skrenuo pažnju sa Kasumovićevih objekata, predstavnici Ministarstva prostornog uređenja SBK-a zvanično potvrdili sve njegove nalaze!

Mini hidroelektrana Voljevac na Vrbasu, po svemu sudeći, nije jedini sporni objekat ove vrste koji se počeo graditi bez (svih) potrebnih papira u Srednjobosanskom kantonu. No, zahvaljujući revnosnom radu građevinskog inspektora Akifa Agića, mogao bi biti prvi koji otkriva etalon rada kantonalnih vlasti, njihove sprege sa vlasnicima sumnjivo privatizovanih firmi koje su nekada bile u državnom vlasništvu, kao i sa berzovnim mešetarima bliskih političkoj partiji Fahrudina Radončića. To je priča i o neradu policijskih i tužilačkih institucija, dakle, kompletna priča o Bosni i Hercegovini kakvom je zamišljaju oni koji se sakrivaju iza floskula o boljoj budućnosti.

Putevi novca

Već smo mnogo puta na stranicama Oslobođenja prenijeli bit slučaja: državni službenik, kantonalni građevinski inspektor Agić otkriva nepravilnosti: Investitor Elektrogrupa iz Jajca ne posjeduje validnu dokumentaciju za gradnju. Nadležni ga počinju pritiskati, pakirajući mu, između ostalog, i disciplinsku prijavu. Nakon što otkriva da iza investitora stoje i krupni berzovni mešetari iz BiH i Crne Gore (Zijad Blekić, Fahrudin Radončić, Boiša Šotra, Veselin Barović…), priču prijavljuje policiji, a nakon izostanka reakcije i – medijima. Mediji počinju istraživati puteve novca, milione eura uložene u Elektrogrupu (čiji je većinski vlasnik, saznajemo iz povjerljivih izvora, Zvonko Matijaš, “junak” priče o privatizaciji jajačke Elektrobosne), ali i bestidnu igru nadležnih sa papirologijom. Potpisnika ovih redova čelni ljudi Ministarstva prostornog uređenja SBK-a Anto Lozančić i njegova zamjenica Lejla Salkić pokušavaju uvjeriti da je Agić nenadležan, te puka figura preko koje se ostvaruje politički pritisak, ali ne uspijevaju da odgovore na ključno pitanje: Kako to da Općina Gornji Vakuf izdaje i urbanističku saglasnost i građevinsku dozvolu za pomenuti objekat, kada Zakon o građenju SBK-a jasno kaže da je to nadležnost Kantona, a samim tim, i inspektora Agića?

S obzirom na to da je Lejla Salkić, sestra Adnana Terzića, Travničanina i drugog čovjeka Saveza za bolju budućnost, nije ni čudo da je upravo u Radončićevom Avazu, 16. aprila, uslijedio medijski spin, tekst koji počinje sljedećim navodima novinara: “Ministar prostornog uređenja, obnove i povratka SBK-a Anto Lozančić potvrdio je jučer da je kantonalni građevinski inspektor Akif Agić iz Gornjeg Vakufa/Uskoplja potpuno nezakonito postupao u slučaju izgradnje mini hidroelektrane Voljevac na Vrbasu, jer se nije radilo o objektu iz njegove nadležnosti. Osim toga, sve ukazuje na to da je riječ o legalnoj mini hidroelektrani”. Lozančić je tom prilikom naveo kako ni on, a ni Salkićeva nisu vodili postupak izdavanja odobrenja za MHE Voljevac.