Cijela firma milion, pola firme 15 miliona?!

Oslobodjenje / 10.05.2010

Krajnje bizaran slučaj manihacija u SBK-u se nastavlja: Nakon što su potvrđeni svi navodi inspektora Agića, umjesto nagrade za dobro obavljeni posao, državni službenik pod konstantnim prijetnjama. Otkrivamo i zašto

Građevinski inspektor Srednjobosanskog kantona Akif Agić poslao je pismo svim zastupnicima u Skupštini SBK-a. Pismom je poslanike u Skupštini obavijestio o slučaju mini hidroelektrane Voljevac zbog koje, kako Agić kaže, trpi nevjerovatne pritiske koji za cilj imaju njegovo uklanjanje sa posla koji radi.

“I to je dobro dok ne krenu da me ubiju”, kazao je jučer Agić i potvrdio da je predstavnike najviše zakonodavne vlasti ovog kantona obavijestio o krivičnim djelima zbog kojih mu se prijeti otkazom.

Brojne nepravilnosti

Slučaj je krajnje bizaran: Agić je u oktobru prošle godine utvrdio kako Elektrogrupa iz Jajca nema svu potrebnu dokumentaciju za gradnju MHE Voljevac. Njegovo rješenje nadležni u Ministarstvu prostornog uređenja, obnove i povratka nisu željeli pečatom ovjeriti. Agić je slučaj prijavio policiji i tužiteljstvu, a u isto vrijeme je dobio i disciplinsku prijavu. Njegovi nadležni, ministar Anto Lozančić i pomoćnica ministra Lejla Salkić uvjeravali su nas da Agić nije imao pravo da “istražuje” MHE Voljevac, jer urbanističku saglasnost i građevinsku dozvolu izdaje Općina, što je na kraju demantovano upravo dopisom koji je potpisao ministar Lozančić lično! Pomoćnik općinskog načelnika Gornjeg Vakufa Branko Šain potpisao je saglasnost iz 2005. Ferbosu, firmi koja je preimenovana u Elektrogrupu 2009. I toj firmi je saglasnost potpisao Branko Šain, iako po Zakonu o građenju SBK-a, koji je stupio na snagu 2005, ta je nadležnost na – Kantonu. Pritom, vodoprivredne i ekološke saglasnosti, kaže zakon, izdaje Federacija. Dalje, čak i kada bi Općina mogla da izdaje saglasnosti, ovdje je napravljena ključna greška jer zabilježena snaga MHE nije ista u prvom i drugom rješenju, što je uvjet da se urbanistička saglasnost i građevinska dozvola odobre! U rješenju iz 2005. snaga MHE iznosi 1.556 kW, dok u rješenju iz februara 2010. (šest mjeseci nakon što su počeli radovi!) snaga iznosi 950 kW godišnje.

No, tu nije kraj: Po koncesionom ugovoru koji je direktor Ferbosa Jasmin Zjajo potpisao sa Ministarstvom šumarstva, poljoprivrede i vodoprivrede SBK-a  2005, MHE Voljevac ima snagu od 650 kW godišnje?! Vlada je na 65. sjednici održanoj 5. novembra 2009. jednoglasno podržala prebacivanje koncesije sa Ferbosa na Elektrogrupu. Baš nas zanima kolika je snaga MHE tada “zabilježena”: 650 kW, 950 kW ili 1.560 mW?

Nadalje, u aneksu 1 Ugovora o koncesiji 13. marta 2007. izmijenjen je datum puštanja u rad i utvrđeno je da je to 36 mjeseci, odnosno tri godine od tog dana. Rok je, dakle, istekao 13. marta ove godine.