Presuda Barovićevim tjelohraniteljima

Dan / 10.05.2010

Sudija podgoričkog Osnovnog suda Nada Rabrenović danas bi trebalo da saopšti presudu optuženima za prebijanje podgoričkog advokata Nebojše Batrićevića i biznismena Časlava Nenezića. Prilikom davanja završnih riječi dvojica optuženih su tvrdili da nijesu napali Batrićevića po ranijem dogovoru.

Zamjenik osnovnog državnog tužioca Danka Ivanović-Delić tokom davanja završnih riječi kazala je da je dokazano da su Radisav Živković (36) i Marinko Banović (33) počinili to krivično djelo. Ona je navela da su kao saizvršioci, po prethodnom dogovoru, nanijeli teške tjelesne povrede advokatu Nebojši Batrićeviću i biznismenu Časlavu Neneziću, što je nesporno utvrđeno iz dokaznog postupka. Odbrana optuženih je, međutim, navela da ne postoji nijedan jedini dokaz da je Živković bilo koga udarao. Radisav Živković je kazao “da razumije da je veliki pritisak na sud i tužioca” i ponovio da nije kriv. Iako su advokati tražili da mu se ukine pritvor, u kojem se on nalazi od decembra, sudija Nada Rabrenović im nije izašla u susret. Banović je kazao da mu je žao i da se kaje zbog djela za koje je priznao da ih je učinio, kao i zbog Živkovića, “koji je bio iza njega, a u zatvoru je duže vrijeme”.

Tužilac Delić je tražila da se Banović kazni za nanošenje teških tjelesnih povreda i kao saizvršilac istog djela, dok za Živkovića kao saizvršioca u nanošenju teških tjelesnih povreda, takođe, traži zatvorsku kaznu. Čitajući navode optužnice, tužilac je navela da su njih dvojica, po prethodnom dogovoru, 11. novembra prošle godine, u restoranu „Maša” prišli stolu za kojim su sjedjeli Batrićević i Nenezić.

- Živković je zahtijevao od Batrićevića da izađe napolje, što je ovaj odbio, a čemu se usprotivio i Nenezić, zbog čega ih je Banović poprskao suzavcem, nakon čega su obojica optuženih napali Nenezića. Živković ga je udario drškom od pištolja po glavi i više puta pesnicama, dok ga je Banović već pripremljenom šipkom na razvlačenje više puta udario po glavi i tijelu, a nakon toga i pesnicama. Isto je zatim uradio i advokatu Batrićeviću – tvrdi Delić.

Časlavu Neneziću optuženi su nanijeli teške tjelesne povrede u vidu nagnječenja i razderotine glave, nagnječenje sa otokom na lijevoj jagodici i na donjoj vilici, prelom u zglobnom nastavku donje vilične kosti, kao i krvne podlive na bradi, donjem dijelu grudnog koša, na desnoj šaci i nagnječenje koljena.

Jedan od branilaca optuženih, advokat Zoran Kuzmanović, tvrdio je da se iz dokaza ne može sa sigurnošću utvrditi da su se unaprijed dogovorili da ih napadnu i tuku.

Živković nije priznao krivično djelo koje mu se stavlja na teret, dok je Banović priznao krivicu, ali i da ima navoda iz optužnice koji nijesu tačni. Optuženi su negirali da je tuča počela po dogovoru, već je, kako su rekli, izbila spontano.

Vesko izbjegao optužnicu

Protiv Živkovića, Banovića, kao i protiv Veselina – Veska Barovića osnovnom državnom tužiocu u Podgorici ranije je podnijeta krivična prijava zbog osnovane sumnje da su 11. decembra, u restoranu „Maša”, počinili krivično djelo nasilničko ponašanje u sticaju sa krivičnim djelom teška tjelesna povreda. Protiv Barovića, međutim, nije podignuta optužnica.

Živković se tereti i za krivično djelo nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija.
Uviđajem na licu mjesta, nakon incidenta, kao je saopšteno tada iz policije, pronađeni su metalna šipka na rasklapanje i suzavac–sprej, koji su izuzeti i poslati na vještačenje.

Policijske mjere i radnje upućuju na sumnju da je kritičnog dana, oko 18 sati, u restoranu „Maša” došlo do svađe, a potom i fizičkog napada od strane Banovića i Živkovića, koji su, koristeći metalnu šipku, suzavac i pištolj, nepoznate marke i kalibra, nakon kraće rasprave, nanijeli Neneziću i Batrićeviću tjelesne povrede.

Prethodno je Barović, koji nije obuhvaćen optužnicom, kako je tvrdila policija, telefonom pozvao Banovića i Živkovića, koji su potom fizički nasrnuli na Nenezića i Batrićevića.