Akif Agić, građevinski inspektor u SBK-u: Državni službenici u mreži su korupcije

Oslobodjenje / 22.08.2010

Dok se cijela država, predstavnici svih političkih partija kunu u borbu protiv korupcije, naš sagovornik je jedan od rijetkih koji je uradio nešto na suzbijanju ove pošasti zbog koje smo prikovani na evropsko dno. Bez ikakvog uvijanja, Akif Agić govori o borbi pojedinca protiv moćne paradržavne organizacije koja je svoje pipke pružila i u vladu, inspektorat, tužiteljstvo, berzovne mešetare i medije

• Gospodine Agiću, možete li reći šta se trenutno dešava na gradilištu MHE Voljevac na Vrbasu kod Gornjeg Vakufa?

- Gradilište nije aktivno, ono je zatvoreno i ne izvode se nikakvi radovi. Investitor Elektrogrupa je predala zahtjev u moje ministarstvo za pribavljanje dokumentacije, u odjel koji vodi gospođa Lejla Saklić (pomoćnica ministra prostornog uređenja SBK-a, op. F. B).

Moja borba traje više od deset mjeseci. Investitor je u cijelosti priznao krivicu, da su radili nezakonito i to ne sami nego uz pomoć drugih državnih službenika i političara koji su pokušali nezakonitosti prikriti. Sada ovaj investitor postupa sukladno postojećim zakonima, pribavljaju urbanističku saglasnost nakon čega će tražiti građevinsku dozvolu, najaviti radilište i početak radova, što znači da su dosadašnjim aktivnostima počinili krivično djelo jer nisu imali nijedan pravosnažan papir.

Primljen mito

• Ko je za to kriv?

- Prije svih, kriva je administracija, odnosno službenici Vlade SBK-a i, svakako, investitor. Na ovom primjeru, Elektrogrupa nezakonit graditelj sa više krivičnih djela, pomoć je svesrdno imala od Vlade SBK-a koja nije ništa uradila osim što je mene ometala u poslu. Napominjem da sam i njima, kao i Tužilaštvu SBK-a, federalnom MUP-u, SIPA proslijedio desetine dopisa o očiglednom slučaju primanja mita. Premijer Vlade Salko Selman i ministar prostornog uređenja Anto Lozančić nisu ni pokušali da mi pomognu, ali mi je jasno stavljeno do znanja od Lejle Saklić da za aktivnosti koje provodim, najmanje mogu izgubiti posao. A upućivane su i druge prijetnje, kako meni, tako i mojoj porodici.

• I šta sada?

- Moj posao je završen u cijelosti. Zatvorio sam bespravno gradilište, dostavio nepobitne dokaze Tužilaštvu koje dosad nije postupilo onako kako propisuje Krivični zakon FBiH, što znači da u ovom predmetu su obavezni i moraju postupiti i podignuti krivične prijave i pozvati na odgovornost: investitora, koji se nalazi na panou radilišta, stvarnog investitora, koji je meni još nepoznat, te ostale službenike državne i nosioce vlasti koji su bili dužni po zakonu spriječiti krivično djelo, a nisu ništa učinili, nego su im još i pomagali i postali saučesnici, konkretno – Vlada SBK-a koja je na 65. sjednici donijela nezakonitu odluku o prenosu koncesije, odnosi se na Lejlu Saklić, koja je na sve moguće načine prikrivala to krivično djelo i ometala ostale državne službenike da to isto krivično djelo zaustave. Odgovornost snose i drugi državni službenici i inspektori koji su znali za to krivično djelo koje je u toku, a nisu smjeli ili htjeli poduzeti sve zbog političke moći investitora, mislim na federalne inspektore – vodoprivrede Kemala Karića, i ekologije Azru Gracić, jer se krivično tiče onečišćenja rijeke Vrbas. Tu je i njihov šef Ibrahim Tirak koji nije ni u kom pogledu dao podršku za sprečavanje protuzakonite aktivnosti. Svi dolje navedeni su svjesno radili protuzakonite aktivnosti čime bi se stekla milionska korist investitoru, a sve na protuzakonit način. Uostalom, pitajte Tirka zašto nije odgovorio na pitanje federalnog zastupnika Zukana Heleza, koji je tražio da mu Federalna uprava za inspekcije poslove dostavi zvaničnu informaciju o ovom slučaju. I nikad ništa!